مدیریت پسماندها و ضایعات در پروژه
1.هدف:
هدف از تدوین این دستورالعمل اجرای صحیح جداسازی ، جمع
آوری ، نگهداری و مدیریت بهینه پسماند ها میباشد به نحوی که :
الف : بهداشت محیط طبق ضوابط و استانداردهای تعیین شده
رعایت گردد .
ب : باعث کاهش اثرات سو بر روی محیط زیست گردد.
2. دامنه کاربرد :
دامنه کاربرداین دستورالعمل کلیه واحدهای شرکت را دربرمیگیرد.
3. مسئولیت :
کلیه پرسنل مسئول اجرای این دستورالعمل می باشند .
4.تعاریف :
تعاریف بکار گرفته شده و تخصصی به شرح ذیل می باشد
:
پسماندها به 3 گروه تقسیم می شوند :
پسماندهای عادی : به کلیه پسماندهایی گفته میشودکه به
صورت معمول از فعالیتهای روز مره پرسنل در
واحدها و خارج از آنهاتولیدمی شوداز قبیل زباله های خانگی و نخاله های ساختمانی
پسماندهای ویژ ه: به کلیه پسماندهایی که بدلیل بالا بودن حد اقل یکی
از خواص خطرناک از قبیل سمیت ، بیماری زایی، قابلیت انفجار یااشتعال، خورندگی و مشابه
آن به مراقبت ویژه نیاز داشته باشد .
پسماندهای صنعتی : شامل کلیه پسماندهای ناشی از فعالیت
های صنعتی و معدنی از قبیل براده ها، سرریزها
و لجن ها ی صنعتی می باشد .
مدیریت اجرایی پسماند : شخصیت حقیقی یا حقوقی که مسئول برنامه ریزی ،ساماندهی
، مراقبت و عملیات اجرایی مربوط به تولید ، جمع آوری ،ذخیره سازی ، جداسازی ، حمل ونقل
بازیافت ، پردازش و دفع پسماندها و همچنین آموزش و اطلاع رسانی در این زمینه می باشد
.
1-دفع :کلیه روش های از بین بردن یا کاهش خطرات ناشی
از پسماندها از قبیل بازیافت ، دفن بهداشتی ، زباله سوزی
2- پردازش : کلیه فرآیندهای مکانیکی ، شیمیایی ، بیولوژیکی
که منجر به تسهیل در عملیات دفع می گردد .
مسئولیتها و اختیارات :
- نماینده
مدیریت : مسئولیت نظارت برحسن اجرای این دستورالعمل را برعهده دارد .
- مسئول خدمات : مسئولیت نظارت بر چگونگی جمع آوری پسماند
ها در مکان های ذکر شده توسط نیروی خدمات را به عهده دارد.
- نظارت و کنترل
روزانه عملکرد عوامل اجرائی و مدیریت پسماند های عادی به
عهده سرپرست می باشد.
5. روش اجرا :
باتوجه به نوع و ماهیت پسماند موجود درشرکت بشرح عملیات
زیر باید به جداسازی و دفع پسماند ها پرداخته
شود. در شرکت انواع ضایعات فلزی، غیر فلزی، ضایعات پارچه ها و ... موجود است
که ضروری است که این اقلام جهت جلوگیری از آلودگی محیط زیست جمع آوری شده و یا به شکل
های مناسب دفن یا بازیافت شوند .
5-1- کلیه پسماند های تولید شده قابل بازیافت و دارای
ارزش تفکیک ( که از جمله آنها میتوان به کلیه
ضایعات فلزی و آهن آلات ، کاغذ)باید پس از مدتی به فروش رود.کلیه اقلام فوق ازطرف کلیه
واحدهای کارخانه به محل های از قبل تعیین شده انتقال یابند تا با هماهنگی انبار، مسئول
فنی و مسئول بازرگانی در زمان لازم اقدامات مقتضی درخصوص فروش آنها انجام گیرد.
5-2-ضایعات کاغذی و کارتن و ... :
در محل های
مشخص، مکان ها یا ظروفی جهت جمع آوری کاغذهای باطله در نظر گرفته شده که توسط قسمت
خدمات اقدام به جمع آوری تمامی آنها و انتقال به محل نگهداری موقت ضایعات کاغذ می شود
تا در زمان لازم اقدامات مقتضی درخصوص فروش آنها انجام گیرد.
5-3- پسماند های پلاستیک و لاستیک :
در محل های
مشخص، مکان ها یا ظروفی جهت جمع آوری پلاستیک و لاستیک های باطله درنظر گرفته شده که
توسط قسمت خدمات اقدام به جمع آوری تمامی آنها و انتقال به محل نگهداری ضایعات پلاستیک
و لاستیک می شود تا در زمان لازم اقدامات مقتضی درخصوص فروش آنها انجام گیرد.
5-4-پسماندهای مواد روغنی : ضایعات مواد روغنی از قبیل
روغن های سوخته، گریس برگشتی و… دربشکه و مخازن مشخص شده با علائم و رنگ بخصوص تخلیه می
گردند و در محلی قبلا در نظر گرفته شده بطور موقت نگهداری می گردد تا درشرایط مناسب
نسبت به فروش آنها اقدام شود .
5-5-پسماندهای غیرقابل بازیافت : از قبیل پسماند های
عادی که امکان فروش آنها وجود ندارد پس از عملیات تفکیک هر هفته انتقال داده می شود
تا عملیات دفن صورت گیرد.
5-6-همچنین جهت تعین تکلیف و جمع آوری و مدیریت پسماند
ها به صورت زیر عمل می شود:
5-6-1-پسماند ها ی عادی باید از محل تولید این نوع پسماند ها و محیط کارتوسط
نیروی خدمات جمع آوری و حداقل روزی یکبار خارج شوند و در محل نگهداری موقت پسماند های
عادی نگهداری کرده و کلیه وسایل مورد استفاده در این کارتمیز و ضد عفونی گرددو نایلون
سفید جدید در سطل های پسماند قرار گیرد.
5-6-2- پسماند های کاغذ تفکیک شده در واحد اداری توسط
نیروی خدمات جمع آوری و حداقل ماهی یکبار خارج شوند و در محل نگهداری موقت پسماند های
بازیافتی نگهداری شود تا درشرایط مناسب نسبت به فروش آنها اقدام شود .
5-6-3-ظروف مورد استفاده برای جمع آوری ضایعات بطور
واضح مشخص شده باشد و در برابر نشت کردن شیرابه مقاوم باشد.
5-6-4- مخازن مورد استفاده حهت جمع آوری پسماند عادی
تمیز شده و به میزان لازم ضد عفونی شده باشند تا احتمال بروز آلودگی به حداقل ممکن
برسد.
5-6-5-در مورد ضایعات ایجاد شده باید نکات زیر را مورد
توجه قرار داد.
الف)عدم تجمع پسماند های مواد غذایی (لازم است از تجمع
مواد زائد در محل سالن تولید و نگهداری مواد غذایی و سایر محل های مرتبط به آن جلوگیری
شود مگر آنکه استفاده از آن غیر قابل اجتناب باشد )
ب)ظروف نگهداری دردار بوده و باید درب آنها بسته شده
باشد و بر اساس شرایط تعین شده ضد عفونی گردد.
ج) تمهیدات لازم برای انتقال و انبارش پسماند ها و ساخت
محلهای نگهداری موقت پسماند ها صورت گیرد.
نظرات شما عزیزان: